Jedna z popularnych potraw, przygotowywanych w czasie tak zwanych ogrodowych party, jest kurczak, przyrządzany w specjalny sposób. To idealny sposób, żeby móc zaprosić do degustacji przyjaciół albo rodzinę. Potrzebny będzie specjalny kociołek, w którym takie danie będzie można przyrządzić. Oprócz tego niezbędne będzie także odpowiednio przygotowane palenisko ogrodowe, które w tym przypadku zastąpi kuchnię. Kociołki na sam początek zalewa się wodą, w której umieszcza się kawałki pokrojonego kurczaka. W zależności od upodobań, może to być cały kurczak, lub jego wybrane elementy, na przykład udka, ćwiartki czy piersi. Do dania dodaje się ulubione warzywa, zazwyczaj jest to cebula, seler, papryka, fasolka szparagowa i ewentualnie koper włoski. Całość doprawia się jeszcze swoimi ulubionymi przyprawami (często na wzór francuski, czyli rozmarynem, estragonem i tymiankiem) a potem jeszcze solą morską i pieprzem. Pozostaje już tylko czekać, aż danie ugotuje się a potem zagęścić powstały sos i podawać wspaniałe danie uczestnikom przyjęcia.